top of page

Solen faller sakta ner över horisonten - doften av tändvätska, rykande kol och marinerat kött börjar sakta skingra sig, samtidigt som nära och kära slappar i utemöblerna. Alla känner vi igen känslan, alla längtar vi dit. Årstiden då vi kan nyttja våra uteplatser. Vi skandinaver har en stark förkärlek till våra uteplatser, till varma sommarkvällar omgivna av familj och vänner.

 

Vi borde ta till vara på den tiden och njuta så mycket vi bara kan - inte ägna tiden åt underhåll eller renoveringar av åtgångna uteplatser. Visst, trä ett underbart material som ligger de flesta varmt om hjärtat, inte minst för oss i norra Europa och i synnerhet för oss svenskar. Men i vissa fall så finns det bättre alternativ än trä. Både bättre, enklare och mer ekonomiska alternativ.

 

Idag är de flesta verandor och uteplatser tillverkade i tryckimpregnerad trätrall - ett material som kräver kontinuerligt underhåll och innehåller miljöfarliga gifter för att klara av väder och vind, åtminstone till en vis del. Vi är nog inte ensamma om att ha beskådat den vackra nyoljade uteplatsen både en, två och tre gånger för att veckan efteråt inse att resultatet är som bortblåst. Med träkomposit och e-deck slipper du mer eller mindre all form av underhåll. Glöm allt som heter olja, torrsprickor, slipmaskiner eller målarfärg. Vi tycker att det är hög tid att du istället börjar njuta av din uteplats!

Vad är då egentligen träkomposit och vad är dess unika fördelar? Vårt e-deck är ett homogent och vridstyvt byggnadsmaterial som tål stora temperaturskillnader utan att böja sig. Du behöver varken olja, slipa eller måla ett e-deck - endast spola av eller sopa rent efter behov. Eftersom träkompositen är genomfärgad så skiftar den väldigt lite i färg över tid och behåller därför sin ursprungliga kulör.

E-deck har hög motståndskraft mot klor och saltvatten, vilket gör det idealiskt att använda runt pooler och vatten. Den slipade ytan håller hög friktion, vilket ger en låg halkrisk - till skillnad från vanligt trall som blir väldigt halt vid väta. Förutom alla självklara fördelar med träkomposit som vi nämnt så ska vi gå in mer på djupet - vad är egentligen träkomposit och varför är det så bra? Den typ av träkomposit som vi på EcoWood använder oss av är ett material sammansatt av olika beståndsdelar med låg miljöpåverkan - hög slittålighet och fantastiska fördelar.

Vad är Träkomposit?

60%

Bambun är ett snabbväxande träslag (ogräs) med extremt hög slitstyrka

30%

Kort och gott ett bindningsmedlet som håller ihop allt – beståendes av återvunnen plastpåsar och petflaskor.

10%

För att höja kvaliteten så tillsätts bl.a. antimögelmedel, UV-skydd osv. Allt för att få en så hållbar produkt som möjligt

bottom of page